Petra Sipkema wint Kangaroo Care Award 2024 

Strong Babies heeft vandaag met trots de allereerste Kangaroo Care Award uitgereikt aan verpleegkundig specialist Petra Sipkema voor haar buitengewone inzet voor kangoeroezorg in Nederland. De award erkent de inspirerende rol die zij speelt in het bevorderen van kangoeroezorg in de neonatale zorgpraktijk.

Petra Sipkema, werkzaam bij Rijnstate, kreeg de award persoonlijk overhandigd door Strong Babies. “Petra Sipkema vervult een voorbeeldfunctie in haar vermogen om medische handelingen te integreren binnen de context van kangoeroezorg. Zo kunnen baby’s bijvoorbeeld een infuus krijgen, terwijl ze huid-op-huid buidelen met hun ouder. Dat is voor zowel de baby zelf als voor de ouder een enorme vooruitgang.”, zegt Sanne Lacor, directeur van Strong Babies. "Sipkema’s integratie van medische handelingen binnen kangoeroezorg is een model dat moet worden gevolgd. We zijn trots om haar met deze award te eren.”

Petra Sipkema is de eerste ontvanger van deze prijs
Dit benadrukt haar uitzonderlijke bijdrage aan deze zorgpraktijk. Sipkema reageert verrast: “Dit had ik niet verwacht. Ik doe het niet alleen, maar samen met alle andere gepassioneerde collega’s van onze afdeling Geboortezorg van Rijnstate.” Strong Babies ontving 27 nominaties. Lacor: “Kangoeroezorg is een onmisbaar element in de zorg voor pasgeborenen. Er kan maar 1 iemand de award winnen, maar alle genomineerden zijn voor ons winnaars. We hopen dat ze zich onvermoeid blijven inzetten voor de beste zorg voor de allerkleinsten.”

Kangoeroeën is van levensbelang
Bij kangoeroeën wordt de baby met alleen een luier aan op de blote borst van de ouder/verzorger gelegd. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat kangoeroezorg zowel op de korte- als lange termijn positieve effecten heeft op de psychomotorische en emotionele ontwikkeling van de baby. Huid-op-huidcontact is de basis van een gezonde hechting, reduceert stress en bevordert een gezonde hersenontwikkeling.

Betekenis van de Kangaroo Care Award
Ondanks alle bewezen voordelen, is kangoeroezorg in de meeste ziekenhuizen nog geen standaard zorg. Strong Babies zet zich in om hier verandering in te brengen door scholing, buidelstoelen en voorlichting mogelijk te maken. Met de Kangaroo Care Award wil de goede doelenorganisatie individuen en teams erkennen die uitblinken in toewijding aan kangoeroezorg en anderen inspireren om met kangoeroezorg aan de slag te gaan.

Dit zijn de genomineerden:

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen