Microbiome modulating effects on epigenetic regulation of intestinal cells in preterm born infants


Onderzoeker: Daphne Klerk, MD/PhD Candidate aan Universiteit van Groningen en Universitair Medisch Centrum Groningen. 

Bij veel te vroeg geboren baby's kunnen de bacteriën in de darmen mogelijk invloed hebben op hoe bepaalde genen in de darm aan- of uitgezet worden. Een van de mechanismen die meewerkt aan het aan- en uitzetten van genen heet DNA methylatie. Het aanzetten van genen die ontstekingen bevorderen, kan later bijvoorbeeld leiden tot darmziektes, zoals necrotiserende enterocolitis (NEC). NEC is een ernstige ontstekingsziekte van de darmen die kan leiden tot beschadiging of afsterven van de darm. NEC is de belangrijkste doodsoorzaak van veel te vroeg geboren kinderen. Daarom willen onderzoekers in deze studie kijken of er een verband is tussen de bacteriën in de darm en de regulatie van genen bij gezonde te vroeg geboren baby's en bij baby's die NEC ontwikkelen.

De vroeggeboren baby’s die meedoen aan deze studie zijn geboren na minder dan 30 weken zwangerschap. Ongeveer 10% van deze baby's ontwikkelt NEC. Tijdens hun opname in het ziekenhuis wordt twee keer per week de bacteriesamenstelling in de ontlasting onderzocht. Daarnaast wordt het lichaamseigen DNA uit de darmcellen in de ontlasting geïsoleerd en wordt de DNA-methylatie bepaald. Dit gebeurt kort na de geboorte en enkele weken later, om te kijken of er veranderingen optreden tijdens de opname.

De onderzoekers verwachten dat dit onderzoek meer inzicht geeft in de effecten van een afwijkende bacteriesamenstelling bij te vroeg geborenen. Deze kennis kan helpen bij het bereiken van een optimale bacteriesamenstelling in de darm, om zo ziektes zoals NEC te voorkomen.


Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen