Placental hypoxia-responsive networks in fetal growth restriction


Onderzoeker: Olivier Schäffers, MSc, PhD candidate aan Erasmus MC in Rotterdam.

Foetale groeivertraging (FGR) is een aandoening waarbij de groei van het ongeboren kind tijdens de zwangerschap onvoldoende is. Wat kan leiden tot ernstige complicaties zoals vroeggeboorte, laag geboortegewicht en neonatale sterfte. In de placenta is hypoxie, of zuurstoftekort, geïdentificeerd als een belangrijke factor in het ontstaan van FGR. De onderliggende mechanismen van placentale hypoxie en de relatie tot FGR zijn echter nog niet volledig begrepen. Ook kunnen we momenteel niet detecteren of er sprake is van zuurstoftekort in de placenta tijdens de zwangerschap.

Dit onderzoeksvoorstel heeft als doel de moleculaire netwerken die zuurstoftekort in de placenta reguleren te onderzoeken en hoe deze bijdragen aan FGR. Daarvoor worden in het lab gegroeide mini placenta’s onderworpen aan lage zuurstofspanningen. Zo willen de onderzoekers placenta hypoxie-responsieve netwerken in kaart brengen met behulp van een methode die de aansturing van genetische factoren kan uitlezen. Ook wordt de uitscheiding van hypoxie-gerelateerde factoren door de mini placenta’s gemeten met behulp van eiwitbepalingen. Vervolgens worden deze bevindingen gevalideerd in placenta weefsel en bloed van zwangerschappen met FGR.

De resultaten van deze studie bieden naar verwachting uitgebreide inzichten in moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan placentale hypoxie in zowel gezonde als gecompliceerde placenta's. De identificatie van hypoxie-gerelateerde veranderingen in genexpressie, epigenetische markeringen of uitgescheiden factoren kan leiden tot informatie die kan bijdragen aan de ontwikkeling van effectieve diagnostische strategieën om vroegtijdig zuurstoftekort in de placenta te detecteren en zwangerschappen met een vergroot risico op FGR en vroeggeboorte beter te monitoren. 

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen