Stel je vraag!

Op deze pagina vind je antwoord op alle veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stel hem gerust via info@strongbabies.nl.

Over Strong Babies

Heeft Strong Babies de ANBI status?
Strong Babies maakt onderdeel uit van Gezond Geboren. Gezond Geboren heeft de ANBI status, waardoor giften aan Strong Babies in aanmerking komen voor aftrek in het kader van de inkomstenbelasting mits de gever aan de eisen heeft voldaan die de belastingdienst hiervoor stelt.
Wat is Fonds Gezond Geboren en de relatie tot Strong Babies?
Strong Babies heette voorheen Fonds Gezond Geboren. De Stichting is opgericht en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (Rotterdam) op 14 maart 2014. In 2019 startte het initiatief Strong Babies met de lancering van deze actiewebsite en in 2023 is de statutaire naam Stichting Gezond Geboren aangepast in Strong Babies. 
Waar vind ik het Jaarverslag van Strong Babies?
Strong Babies is onderdeel van Gezond Geboren. De jaarverslagen vind je hier
Wie staan achter Strong Babies?
Initiatiefnemers zijn Dr. Niek Exalto en Professor Dr. Eric Steegers, beide gynaecologen werkten jarenlang samen in het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. Fonds Gezond Geboren werd in 2014 door hen opgericht en in 2019 startte FGG het initiatief Strong Babies als platform voor al haar activiteiten. Alle beroepsgroepen uit de geboortezorg ondersteunen FGG/Strong Babies:
  • de Nederlandse Vereniging voor Gynaecologie en Obstetrie (NVOG), 
  • de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) 
  • de Vereniging van Arts-assistenten voor Gynaecologie en Obstetrie (VAGO),
  • de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK),
  • het College van Perinatale Zorg (CPZ) 
Hoeveel mensen zijn er in dienst bij Strong Babies?
Strong Babies heeft momenteel 1 betaalde medewerker. De intentie is om lean & mean te blijven, ook in de toekomst. Onze focus ligt op het mogelijk maken van wetenschappelijk onderzoek en ondersteuning van de allerkleinsten. 

Over Lot of Happiness

Ik wil niet langer meespelen. Hoe kan ik opzeggen?
Allereerst willen we je bedanken voor je steun aan Strong Babies! Mede dankzij jouw bijdrage konden we ons sterk maken voor te vroeg geboren baby's. Je bijdrage zal zeker gemist worden!

Eenvoudig opzeggen is zo geregeld. Bel de servicedesk op 085 30 36 481 of mail je verzoek naar info@lotofhappiness.nl en zij maken jouw opzegging direct in orde!
Wanneer je in de toekomst weer mee wil spelen voor Strong Babies, gaat dat net zo gemakkelijk en snel. Bel hetzelfde nummer of schrijf je in via https://www.lotofhappiness.nl/strong-babies

Nogmaals bedankt voor je support. We hopen je in de toekomst nog eens terug te zien. Bedankt voor het meespelen!

Vriendelijke groeten,
Team Strong Babies
Wat is Lot of Happiness en de relatie tot Strong Babies?
Lot of Happiness is een goede doelen loterij in Nederland. Bij Lot of happiness kies jij zelf voor welk goed doel je meespeelt. Wanneer je voor Strong Babies kiest dan kies je het beste lot voor baby’s die veel te vroeg worden geboren. Je betaalt € 12,50 per lot per trekking. Er zijn 12 Maandtrekkingen en 4 Grote Goede Doelen Trekkingen per jaar. Doe mee en ontvang de eerste trekking een extra lot gratis: https://www.lotofhappiness.nl/speel-mee-voor-strong-babies
Hoeveel van de loterij opbrengsten gaan er naar Strong Babies?
Per trekking gaat minimaal 40% van jouw inleg direct naar Strong Babies. Het grootste deel van de andere 60% gaat naar onze fantastische prijzen en een klein deel naar het organiseren van de loterij.
Hoe weet ik zeker dat mijn geld door Strong Babies goed besteed wordt?
Strong Babies is in het bezit van een ANBI-status en een CBF Keurmerk. Dit betekent dat Strong Babies onder strenge controles vallen en jouw bijdrage goed besteed wordt.
Wat is mijn winkans?
De Lot of Happiness Loterij heeft een grote Prijzenberg. Deze berg groeit mee met het aantal deelnemers. Dit betekent dat je elke trekking ongeveer een winkans hebt van 1 op 5 per lot!

Doneren

Wat gebeurt er met mijn donatie?
Strong Babies werft fondsen die ten goede komen aan wetenschappelijk onderzoek naar vroeggeboorte. Het gehele netto resultaat besteedt Strong Babies aan wetenschappelijk onderzoek. Het netto resultaat is het geld dat overblijft na aftrek van de kosten die gemaakt worden voor het werven van donateurs en de kosten van de organisatie. Voor meer gedetailleerde informatie kun je kijken op deze pagina.
Hoe kan ik mijn donatie (machtiging) wijzigen of stopzetten?
Dit kan door een mail te sturen naar info@strongbabies.nl. Zorg ervoor dat in de mail duidelijk de naam, mailadres, postcode en huisnummer gemeld staan en de wijziging die je wilt doorvoeren.
Waarom betaalt een sponsor transactiekosten bij een sponsoring?
Alle banken in Nederland rekenen hoge transactiekosten per sponsoring. Dit betekent dat van alle sponsortransacties, ongeacht de hoogte, een vast bedrag in rekening wordt gebracht. Helaas worden deze kosten niet door de bank gesponsord. Het doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk geld op te halen voor Strong Babies. Doordat er €0,35 voor iDeal en €0,50 voor andere transacties wordt gerekend betekent dit dat het uiteindelijk ten goede komt aan het doel. Wij hopen dat je begrip hebt voor onze keuze om de administratiekosten los te zien van de sponsoring. 
Waarom vragen jullie sponsors naar persoonsgegevens?
Om sponsors bij eventuele fouten of onduidelijkheden te kunnen bereiken. De gegevens van sponsors worden uiteraard niet aan derden verstrekt.
Ik heb ook contant geld opgehaald voor mijn actie en wil dit graag toevoegen. Hoe kan ik dit bij mijn actie optellen?
Het beste kun je je eigen actie sponsoren en het bedrag op die manier via iDEAL overmaken. Bij de omschrijving kun je aangeven op welke manier je dit bedrag bij elkaar hebt gekregen. De donatie wordt op deze manier bij je totaalbedrag opgeteld.
Krijgt een sponsor het bedrag terug als ik voortijdig stop met mijn actie?
Het is helaas niet mogelijk om de sponsorbedragen terug te storten. Het sponsorgeld blijft een schenking aan Strong Babies.
Iemand wil mij sponsoren vanuit het buitenland. Hoe werkt dit?
Sponsorbedragen vanuit het buitenland kunnen overgemaakt worden op de rekening van Strong Babies. Hiervoor heb je een speciale IBAN en BIC-code nodig. Voor Strong Babies is dit:
IBAN: NL06 ABNA 0502 2222 20 
BIC: ABNANL2A

Let op: zorg ervoor dat je bij 'onder vermelding van' noemt dat het om Strong Babies gaat en de naam van de actie die je sponsort. Stuur vervolgens een mail naar info@strongbabies.nl. Zodra de donatie door Strong Babies is ontvangen tellen we dit bij op de sponsorteller van je actiepagina.
Ik wil graag sponsoren als bedrijf. Is het ook mogelijk om een factuur te ontvangen?
Jazeker. Als u bij uw online sponsoring aangeeft dat u als bedrijf Strong Babies sponsort dan ontvangt u automatisch per e-mail een factuur als PDF-bestand. In het sponsorformulier is het ook mogelijk om een PO/referentienummer toe te voegen voor op de factuur. 
Is mijn donatie aan Strong Babies aftrekbaar?
Strong Babies heeft de ANBI status, waardoor giften in aanmerking komen voor aftrek in het kader van de inkomstenbelasting mits de gever aan de eisen heeft voldaan die de belastingdienst hiervoor stelt.
Wat doen jullie met mijn gegevens?
Wij vinden het belangrijk dat er zorgvuldig met je gegevens wordt omgegaan en zorgen er voor dat deze informatie vertrouwelijk wordt behandeld. Onze privacyverklaring voldoet aan de AVG norm en vind je hier.
Wie zorgt voor verantwoorde besteding van donaties?
Het bestuur van het fonds is verantwoordelijk voor de gang van zaken bij Strong Babies en voor de verantwoorde besteding van donaties, waarbij ook de Wetenschappelijke Raad een belangrijke rol vervult. Kijk hier wie de mensen achter Strong Babies zijn.

Het bestuur legt jaarlijks verantwoording af over het gevoerde beleid en biedt inzicht in de besteding van de donaties via het jaarverslag van de stichting.

Onderzoek

Maken de Nederlandse gynaecologen gebruik van uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek dat in het buitenland wordt gedaan?
Uiteraard wordt al het relevante onderzoek waar ook verricht, mits gepubliceerd in de relevante vakliteratuur, verwerkt in Nederlandse richtlijnen. Soms worden uitkomsten in de zorg geïmplementeerd, soms leidt het juist weer tot vervolgonderzoek. Maar er zijn ook internationale onderzoeken, daar wordt door specialisten uit meerdere landen samengewerkt. We hebben feitelijk allemaal dezelfde problemen. Zo is bijvoorbeeld hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap overal in de wereld een probleem.
Wie bepaalt welk onderzoek wordt gesteund?
De Wetenschappelijke Raad van Gezond Geboren is een onafhankelijk raad die aanvragen voor onderzoek objectief beoordeelt en vervolgens bepaalt welke onderzoeken voor financiering in aanmerking komen. Het gaat daarbij om veelbelovende onderzoeksprojecten die passen binnen de doelstelling en de financiële mogelijkheden van Strong Babies. Een brede afvaardiging van de bij de geboortezorg  betrokken beroepsgroepen heeft zitting in de Wetenschappelijke Raad. 
Hoe komt Strong Babies aan ideeën voor onderzoeken?
Onderzoekers vanuit heel Nederland kunnen hun onderzoeksvoorstel bij de Wetenschappelijke Raad indienen. Wij schrijven enkele keren per jaar zogenaamde calls uit voor nieuwe onderzoeksprojecten.

Overige vragen

Waarom loopt Nederland m.b.t. babysterfte achter bij omringende landen?
Dat heeft mogelijk te maken met de manier waarop we de zorg verlenen en de afspraken die we daar over maken (b.v. wel/geen start behandeling bij extreme vroeggeboorte), maar ook met specifieke kenmerken van de Nederlandse populatie zwangeren. Aan het eerste wordt hard gewerkt door te kijken naar mogelijkheden voor verbeteringen van de zorg. Maar het gaat bij sterfte vrijwel altijd om baby’s met een verhoogd risico ten gevolge van ziekte. Zo gaat het optreden van vroeggeboorte, groeivertraging in de baarmoeder, aangeboren afwijkingen en een slechte start bij de geboorte (ook wel de ‘Big-4‘ aandoeningen genoemd) in 85% van de gevallen vooraf aan babysterfte. Onderzoek zal moeten uitwijzen welke factoren in Nederland daarbij een relatief grote rol spelen, wat we daaraan kunnen doen en hoe we die baby’s de beste zorg kunnen bieden.


Strong Babies actie of evenement

Hebben jullie ook promotiemateriaal en hoe kom ik daaraan?
Speciaal voor acties en evenementen stellen wij downloads ter beschikking ter ondersteuning van jouw actie. Kijk hiervoor op deze pagina. Is dit niet voldoende, mail ons dan via info@strongbabies.nl met meer informatie over wat je wilt gaan doen, dan denken wij met je mee. 
Hebben jullie ook artikelen van Strong Babies beschikbaar die ik kan verkopen bij mijn actie?
Strong Babies is een jonge organisatie en nog volop in ontwikkeling. We hebben helaas nog geen artikelen die je kunt verkopen bij jouw actie. 
Kan er iemand van Strong Babies langskomen bij mijn actie om een cheque in ontvangst te nemen?
Wij horen graag twee weken van tevoren waar, wanneer en op welk tijdstip je iemand zou willen ontvangen. Op basis van deze gegevens doen wij ons uiterste best om een vrijwilliger te vinden die dan zou kunnen. De aanvraag kun je doen via info@strongbabies.nl. Verder vinden wij het altijd leuk om per mail foto's te ontvangen van jouw actie! Deze kunnen wij dan delen op onze social media kanalen. 

Kan er iemand van Strong Babies langskomen bij mijn actie om voorlichting te geven?
Strong Babies is een relatief kleine organisatie en wij kunnen niet altijd komen voor het geven van voorlichting. Aanvragen kunnen verstuurd worden naar info@strongbabies.nl. 
Hoe kan ik mijn profielfoto aanpassen?
Dat kan door in te loggen op de Strong Babies website en vervolgens naar je profielpagina te gaan. Rechts bovenin klik je vervolgens op "bewerk pagina" en kan je de foto instellen. 
Kan ik de tekst of foto bij mijn actie zelf aanpassen?
Als je inlogt op de website kun je zelf je actie bewerken en aanvullen. Rechtsboven kies je eerst voor de naam van je actie. Vervolgens kun je rechtsboven de actiepagina kiezen voor bewerken. 
Hoe maak ik een blog/schrijf ik een update bij mijn actie?
Als je inlogt op de website kun je rechtsboven klikken op de naam van je actie. Vervolgens klik je op "updates". Hier kan je een nieuwe update over jouw actie toevoegen. 
Hoe kan ik mijn actie verwijderen van strongbabies.nl?
Als je wilt dat je actie niet meer zichtbaar is op onze website kun je een mail sturen naar info@strongbabies.nl met de naam van je actie en de vraag om deze te verwijderen. Wij zorgen er dan voor dat je actie niet meer zichtbaar is op de pagina.
Het sponsorbedrag of de naam van een van mijn sponsors is niet zichtbaar. Hoe kan dit?
Als iemand je actie sponsort heeft hij of zij de keuze om de naam of het sponsorbedrag niet zichtbaar te laten zijn op jouw actiepagina op strongbabies.nl. Als je dit wilt aanpassen kan de sponsor zelf een mail sturen naar info@strongbabies.nl met de naam van de actie erin en de vraag om dit toch zichtbaar te laten zijn.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen