Wanneer een baby meer dan 3 weken te vroeg wordt geboren, dan heet dat een vroeggeboorte. We spreken van extreme vroeggeboorte tussen de 16 en 26 weken zwangerschap. In Nederland is het beleid dat we extreem vroeg geboren kinderen behandelen en in leven proberen te houden vanaf 24 weken.
Een vroeggeboorte is ingrijpend. Vroeggeboren baby's hebben een groter risico op gezondheidsproblemen en ontwikkelingsachterstanden. Dit is niet alleen zwaar voor hen, maar ook voor hun ouders, die voor grote uitdagingen komen te staan.
Problemen tijdens de zwangerschap kunnen nog generaties lang doorwerken en kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Het is belangrijk dat er meer bekendheid komt over welke belemmeringen, beperkingen of ongemakken voor kunnen komen na vroeggeboorte. Dit helpt prematuren (en hun omgeving) om op latere leeftijd vaardigheden of problemen te herkennen en te plaatsen. Zodat ze het beste geholpen en begeleid kunnen worden.
Er zijn verschillende mogelijke late gevolgen van vroeggeboorte. Dit is afhankelijk van de ernst van de vroeggeboorte en de zorg die de baby heeft gekregen. Enkele veelvoorkomende gevolgen kunnen zijn:
Kees werd extreem vroeggeboren met 24 weken en 5 dagen. Kees was 29 cm en woog 770 gram.
Ondanks zijn gevecht, de medicatie, de liefde en de goede zorgen, bleken de longen van Kees te beschadigd. Zijn longen konden niet goed rijpen en herstellen van de beademing die voor hem noodzaelijk was. Hierdoor is vijf weken later overleden.
De zwangerschap van mijn vriendin Sanne verliep soepel en de controles leken allemaal goed. Todat ons kindje tijdens de 20 weken echo zich niet helemaal goed liet meten. Een doorverwijzing naar de gynaecoloog volgde. Binnen een week tijd stond onze complete wereld op zijn kop. We kregen de keus om de bevalling in te gaan zetten of om de zwangerschap voort te zetten.
Lees hier het verhaal van Naud*
Mijn zwangerschap verliep niet zoals gepland. Extreme misselijkheid en pre-eclampsie en HELLP als gevolg.
Onze zoon Mace werd geboren met 33 weken. Inmiddels is Mace 10 maanden oud en heeft zich ontwikkeld tot een vrolijk en lief mannetje. We genieten extra omdat het allemaal niet zo vanzelf sprekend is geweest.
Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.
Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.
Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen