Samen sterk voor Kangoeroezorg

Strong Babies maakt zich sterk voor Kangoeroezorg. We geven voorlichting en scholing en financieren buidelstoelen om Kangoeroezorg te ondersteunen. Vele wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat kinderen die veel worden gebuideld, zich op alle vlakken beter ontwikkelen. Zelfs 20 jaar later zijn de positieve effecten van het huid-op-huidcontact in het prille begin nog aantoonbaar. Door te investeren in een goede start draagt Strong Babies bij aan een zo gezond mogelijke toekomst voor de allerkleinsten.

De beste plek is bij mama of papa
Bij kangoeroeën of buidelen ligt je baby met alleen een luier aan op je blote borst, toegedekt met een omslagdoek of buideltop. Dit bijzondere lichaamscontact bevordert de hechting tussen jou en je baby. In jouw armen, huid-op-huid, is de veiligste en meest natuurlijke plek voor je baby om te ontwikkelen en te groeien.

Kangoeroeën is van levensbelang
Baby’s die gescheiden worden van hun moeder hebben last van stress. In huid-op-huidcontact voelt je baby zich veilig, beschermd en verbonden met jou. Het lichaamscontact vermindert de stress van je baby en stimuleert de hersengroei. Het bevordert een veilige hechting wat de basis is voor een gezonde ontwikkeling. Bovendien stabiliseert het vitale functies zoals hartslag en ademhaling. Het verbetert de slaap en groei, verhoogt de weerstand, beschermt tegen infecties en verkort de opnameduur. Zo help je je kwetsbare baby om een moeilijke periode te doorstaan.

Elke dag telt
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat het belangrijk is zo vroeg mogelijk na de geboorte te starten met kangoeroeën. Het is van belang om dat elke dag zo lang en ononderbroken mogelijk te doen. Op basis van de nieuwste inzichten adviseert de WHO om dagelijks minimaal 8-24 uur huid-op huidcontact te hebben. De nabijheid van jou als ouder is van vitaal belang voor jouw te vroeg geboren baby. 

Positieve effecten voor jou als ouder
In deze periode kan je je als ouder vaak hulpeloos en machteloos voelen. Door te kangoeroeën kan je niet alleen voor je baby veel betekenen, maar ook voor jezelf. Door huid-op-huidcontact komt er een hormoon vrij genaamd oxytocine. Dit zorgt ervoor dat je je rustiger en sterker voelt. Het stimuleert de borstvoeding en vermindert de kans op een postnatale depressie. Door zo dicht bij je kind te zijn, zal je sneller zijn subtiele signalen leren begrijpen. Je ziet bijvoorbeeld wanneer hij wakker wordt en toe is aan drinken. Zo krijg je als ouder meer zelfvertrouwen in jouw vermogen om voor je eigen kind te zorgen.

Informatiefolder over kangoeroeën met je baby

Foto: Benjamin Care

Inzamelingsacties voor buidelstoelen

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen