Het verhaal van Kees*

Kees werd extreem vroeggeboren met 24 weken en 5 dagen. Mijn vriendin Birgit kreeg in de nacht van 30 oktober 2019, wat achteraf bleek, weeën. Ze was toen precies 24 weken zwanger. We belden onze verloskundige en zij stuurde ons direct naar het ziekenhuis. Eenmaal daar aangekomen bleek de bevalling al begonnen te zijn. Wij waren in totale shock en begrepen niet hoe dat zo opeens kon gebeuren.
 
Er was geen tijd om te beseffen wat er aan de hand was.
Een uur later zaten er twee kinderartsen en twee gynaecologen in onze kamer. De artsen vroegen ons of wij voor actief beleid wilden gaan of voor comfort.  Actief beleid hield in: we gaan voor het leven en daar gaan de specialisten alles aan doen, binnen het menselijke. Dat hield ook in dat Birgit weeënremmers zou krijgen en longrijpingsprikken voor de baby. Ook was bedrust essentieel. Het andere beleid was comfort. Dit hield in dat er niets zou worden gedaan door de specialisten en dat onze zoon zonder lijden zou overlijden. Ondanks alle risico’s hebben wij gekozen voor actief beleid. Mede door deze keuze heeft Kees nog vijf dagen veilig in de baarmoeder van mijn vriendin gezeten.
 
Op maandag 4 november 2019  is onze zoon Kees geboren.
Kees was 29 cm en woog 770 gram. De eerste dagen gingen goed. Maar Kees kreeg helaas een dubbele longontsteking door een agressieve bacterie. Toch bleef Kees vechten voor het leven. En wij vochten met hem mee. Zo ook alle verpleegkundigen en kinderartsen van de afdeling Neonatologie. Ondanks zijn gevecht, de medicatie, de liefde en de goede zorgen, bleken de longen van Kees te beschadigd. Dit kwam door de beademing. Deze heeft constant met te veel druk zuurstof moeten pompen in de longen van Kees om hem in leven te houden. Zijn longen konden daardoor niet goed rijpen en herstellen. Hierdoor is onze zoon Kees op 13 december overleden.
 
De periode na het overlijden van Kees was onwerkelijk, verdrietig en hard.
Wij weten dat het beter is voor Kees en dat hij op een rustige manier is gegaan zonder pijn. Ondanks deze gedachte missen we hem, we missen hoe het zou zijn en we missen het zorgen voor ons kind. Wel is ons duidelijk geworden dat mijn vriendin en ik alles aan kunnen. We waren al die tijd positief en stonden dag en nacht voor elkaar klaar. En zo ook onze familie en vrienden. Een tijd die ons heeft verbonden en liefde heeft geschonken voor altijd. Dankzij onze kleine man.

Onderzoek naar vroeggeboorte

We hebben de tijd in het UMCG op de afdeling Neonatologie als veilig en mooi ervaren. Met hun passie en menselijkheid hebben de verpleegkundigen en kinderartsen onze dagen in het ziekenhuis dragelijker gemaakt.

Naast hun zorg voor Kees en alle andere baby’s op de NICU, zagen we ook dat zij bezig waren met onderzoek. Onderzoek om te kijken hoe prematuren een grotere kans van overleven zouden kunnen krijgen. Wij gunnen niemand het verliezen van een kind en wilden iets terugdoen om onderzoek naar vroeggeboorte te ondersteunen. We vatten het idee op voor onze eigen t-shirt lijn, byKees*: een kwalitieve t-shirt lijn met unieke handmade prints. Elk t-shirt had een uniek verhaal. Zo was de opdruk van het t-shirt  ‘Always & Everywhere’ gebaseerd op de tattoo die we allebei hebben laten zetten. Met de verkoop van deze t-shirts hebben we maar liefst € 3.000 kunnen doneren aan Strong Babies.

Hoopgevend onderzoek

7% van de baby's wordt te vroeg geboren. Zij moeten elke dag vechten voor hun leven. En soms is dat niet genoeg. Elke dag overlijden er twee van deze kindjes. Als je kind het wél haalt, kan het een leven lang last van de gevolgen houden. Strong Babies wil dit veranderen, maar dat kunnen we alleen samen. Met jou. Maak je sterk voor Strong Babies, word donateur.

Cookievoorkeuren

Functioneel. Noodzakelijk om de website te laten functioneren.

Analytisch. Om bij te houden hoeveel mensen de website bezoeken.

Tracking. Om je een zo goed mogelijke ervaring te geven, de website te verbeteren, jou relevante informatie en advertenties te laten zien, en voor social media. Inschakelen